onsdag 6. oktober 2010

Hedda Gabler

Hedda Gabler er et dramatiskt stykke som handler om Hedda og Jørgen Tesmann. De har nettopp giftete seg og vært på en flere måneders bryllupsreise. Jørgen er en forfatter, og han elsker å få inspirasjon og studere hvor enn han går. Hedda har egentlig bare giftet seg med han for å ikke ende opp alene. Ettersom at Løvborg også har gutt ut en bok i samme forlag, blir det litt konkurranse mellom de to. Hedda blir litt fra seg å redd for at de ikke skal bli så suksessfulle som hun hadde planer om. Hun går til en venn av dem ( Brack ) og klager. Hun trur med å srepe ham, men bestemmer seg for å ikkje gjøre det.
Jeg får en oppfattning om at Hedda har en liten fetisj angående døden. Hun liker å leke seg med pistolene til faren, og bruker av og til å fyre opp ett skudd.

Det hele blir litt innviklet når vi får en antydning av at Løvborg og Hedda har hatt et tidligere forhold. I tilegg har Løvborg ett forhold til Thea for øyeblikket. Jeg tror Hedda blir litt misunnelig på dette, å prøver å ødelegge litt for dem.

Hedda lurer Løvborg med på en fest. Hun vet at han er litt hard på alkoholen, og tenker kanskje att dette kan komme henne til fordel. I løpet av festen blir han ganske full, og mister manuset sitt. Han forstår at han har mistet det, og blir fra seg. Han tårer ikke å fortelle til Thea ( som også har vært med på å skrive manuset), så han sier til henne at han brannt det opp.

Jørgen finner manuset på festen å gir det til Hedda. Hun er fremdeles sjalu, så hun tar manuset å sier ikke noe til Løvborg. Istede for å fortelle Løvborg at hun har det, oppfordrer hun ham til å ta selvmord. Skyte seg selv i skjønnhetens død.
Dagen etter får Hedda beskjed fra Brack at Løvborg har skutt seg selv med hennes pistol. Hun blir redd, og vet at Brack kan fortelle det til hvem som helst. Tanken på at en mann som Brack har overtaket over henne, gjør livet meningsløst. Hun tar den andre pistolen til faren sin og skyter seg selv også.

Ingen kommentarer: